Anketa nakazuje, da ljudje v Sloveniji skrbno ravnajo s hrano
V projektu Nevidno življenje odpadkov so aprila in maja 2019 izvedli spletno anketo o nevidnem življenju zavržene hrane. Zanimalo jih je predvsem, zakaj v Sloveniji zavržemo toliko hrane in kako lahko zmanjšamo to količino.
Prve ugotovitve kažejo, da ljudje najpogosteje kupujejo hrano v večjih trgovinah. Veliko anketirancev, skoraj 90 %, tudi sami pridelujejo hrano ali jo dobijo od sorodnikov in znancev, vendar pa je ta delež razmeroma majhen v primerjavi s celotno količino hrane. Po anketi sodeč anketiranci zavržejo malo hrane. Večina jih pravi, da manj kot 20 %, pri čemer vržejo stran predvsem neužitno in pokvarjeno sadje in zelenjavo ter kruh in žitne izdelke. Večina anketirancev odvečno hrano ponovno uporabi ali jo zamrzne za poznejšo uporabo. Rezultati na prvi pogled sicer dejansko kažejo, da anketiranci s hrano skrbno ravnajo, a je ob tem treba opozoriti na problematiko tovrstnih spletnih anket, ki jih izpolni predvsem zainteresirana javnost, torej ljudi, ki jim je problematika poznana in se poleg tega tudi sami zavzemajo za njeno reševanje. Podrobnejši rezultati raziskave bodo na voljo v naslednjih mesecih, izsledke pa bodo v projektni skupini nadgradili s kvalitativno (etnografsko) raziskavo v gospodinjstvih ter preverili, kaj ljudje dejansko zavržejo.
Arhiv novic